Jeanette Hadzis

«Το 1942 αναγκαστήκαμε να μετακομίσουμε στα Γιάννενα. Εκεί το σπίτι μας επιτάχθηκε από τους Γερμανούς. Στις 25 Μαρτίου 1944, οι ναζί συνέλαβαν και εκτόπισαν τους Εβραίους των Ιωαννίνων. Την ίδια μέρα, αφήσαμε πίσω μας τα πάντα για σχεδόν ένα χρόνο και κρυφτήκαμε με τους αντάρτες στα βουνά. Επιστρέψαμε στα Γιάννενα το 1945, για να ανακαλύψουμε ότι οι συγγενείς μας είχαν θανατωθεί στα στρατόπεδα και ότι όλα μας τα υπάρχοντα είχαν κλαπεί.
»Ο μακαρίτης ο σύζυγός μου, ο Χάιμ Χατζής, έφυγε από την Ελλάδα για να σπουδάσει στο Ισραήλ. Το 1952 εγκαταστάθηκε στη Γενεύη, αφού και η δική του οικογένεια είχε αφανιστεί σχεδόν ολόκληρη στα ναζιστικά στρατόπεδα. Από το 1952 έως το 1984 ήταν ραβίνος της σεφαραδίτικης κοινότητας στη Γενεύη. Ζω στη Γενεύη από τον γάμο μου, το 1955, και ευχαριστώ την Ελβετία για την προθυμία της να μας καλοδεχτεί».
Η Ζανέτ Χάννα Χατζή γεννήθηκε στον Βόλο στις 11 Νοεμβρίου 1928. Κατάγεται από εβραϊκή οικογένεια Ρωμανιωτών εμπόρων. Ρωμανιώτες ονομάζονται οι ελληνόφωνοι Εβραίοι, οι οποίοι ζουν στον ελλαδικό χώρο από την περίοδο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Exhibited by:

Gamaraal Foundation

More from Gamaraal Foundation

An onymous Holocaust survivor
Gamaraal Foundation
SVÁJC ÉS A HOLOKAUSZT TÚLÉLŐI
Gamaraal Foundation
SVÁJC ÉS A HOLOKAUSZT TÚLÉLŐI
Gamaraal Foundation
Gräueltaten in Zukunft verhindern
Gamaraal Foundation
A HOLOKAUSZT EMLÉKÉNEK ÉLETBEN TARTÁSA
Gamaraal Foundation