Olimpijske vrednote - uvodnik

Razstava likovnih izdelkov otrok in mladih
Likovni natečaj Olimpijske vrednote spreminjajo svet

Podjetje Kopija Nova je v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije organiziralo likovni natečaj za vrtce, osnovne in srednje šole na temo Olimpijske vrednote spreminjajo svet. Gre za temo, ki predstavlja temelje, na katerih olimpijsko gibanje gradi svoje dejavnosti za spodbujanje športa, kulture in izobraževanja z namenom gradnje boljšega sveta. Olimpijske vrednote so odličnost, prijateljstvo, spoštovanje, poštenost in trud. Ob podpori mentoric in mentorjev so bili otroci in mladi spodbujeni k spremljanju športnih dogodkov ter k razmišljanju in pogovoru o solidarnosti v športu in koristnosti športnega udejstvovanja za zdravo in kvalitetno življenje posameznika. Svoje poglede, zamisli in občutke so imeli možnost izraziti v različnih likovnih tehnikah - v risbi, slikarstvu, kiparstvu kot tudi fotografiji in videu. Svoj pravi format so lahko iskali vse do velikosti A2 oz. v tridimenzionalnem oblikovanju do 1m višine.

Prispela likovna dela je pregledala strokovna komisija v sestavi: Zinka Dokl, prof. likovne umetnosti (OŠ Draga Kobala Maribor), mag. Katja Kozjek Varl, prof. likovne umetnosti (Pedagoška fakulteta Maribor), muzejska svetovalka Brigita Strnad (Umetnostna galerija Maribor) in Mija Markl (predstavnica podjetja Kopija nova).
Komisija je likovna dela pregledala in ocenjevala glede na 6 kategorij (predšolski otroci, učenci 1. vzgojno-izobraževalnega obdobja, učenci 2. vzgojno-izobraževalnega obdobja, učenci 3. vzgojno-izobraževalnega obdobja, dijaki in varovanci zavodov s prilagojenim programom). Na natečaj je prispelo 10 izdelkov predšolskih otrok, iz osnovnih šol je prispelo 141 izdelkov in 6 iz srednjih šol. Skupaj je na natečaj prispelo 157 likovnih izdelkov.
Med vsemi prispelimi likovnimi deli je strokovna komisija izbrala najboljše po kriterijih, ki so bili zapisani v razpisu.
Med poslanimi deli je prispelo največ slik v tehniki tempera na papirju v formatu A3. V redkih primerih se je tempera še kombinirala z drugimi materiali, kot so barvni svinčniki, flomastri in kolaž. Samo iz ene osnovne šole so bile poslane grafike in iz druge ena maketa ter iz srednje šole pet kiparskih izdelkov. Pogrešali smo večjo pestrost likovnih zvrsti, tehnik in formatov. Izbira formata je prvi ustvarjalni korak, ki ga lahko naredi ustvarjalec/-ka. Ali bom svojo zamisel lažje izrazil/-a na manjši oz. večji format, je pomembno vprašanje, ki si ga zastavi na začetku ustvarjalnega procesa. Ponujanje otrokom in mladim vedno samo en format, pomeni omejevanje in ne spodbuja iskanje izvirnih, lastnih rešitev. S vključevanjem sodobnih tehnologij pa bi lahko otroci in mladi računalnik ali mobilni telefon spoznavali in raziskovali kot enakovredno orodje svinčniku, čopiču ali dleti. Organizator razpisa je pozval otroke, mlade in mentorje/-ice k obiskovanju športnih dogodkov, na katerih bi lahko nastajali zanimivi fotografski ali video posnetki, ki bi zanimivo a enakovredno dopolnili nabor prispelih izdelkov. Z natečajem in nagradami želimo spodbuditi metroje/-ice, otroke in mlade k čimbolj radovednemu in predvsem igrivemu raziskovanju likovnih orodij in materialov - pri čemer je bistveno, da jih je dovolj na izbiro. Samo na takšen način se bodo otroci in mladi lahko svobodno izražali, seveda znotraj določenih okvirjev, ki ga med drugim določa tudi motiv.
Šport ponuja vrsto motivnih obravnav – figura, portret, žanr in krajina, ki smo jih med izdelki tudi vse prepoznali. Prevladujejo prikazi različnih športnih panog – košarke, atletike, smučanje itd. Več je bilo motivov, ki so kazali tekmovanja, navijače, stopanje po lestvici vedno višje in prejemanje pokala oz. nagrade. Samo v enem primeru je učenka prikazala poškodovanko na športnem dogodku, ki se ji nudi pomoč in med izdelki predšolskih otrok smo prepoznali tudi motiv paraolimpijske igre. Tudi tukaj bi želeli pozvati še k bolj poglobljeni obravnavi ponujene teme, morda ne samo njene pozitivne plati, temveč poleg tega spodbujati otroke in mlade tudi h kritičnemu pogledu na šport (ali na katerokoli drugo temo), ki poleg koristi skriva tudi pasti in se jih je za zdravo in kvalitetno udejstvovanje v športu potrebno zavedati.
Kljub morda za šolarje in njihove mentorje/-ice precej napeti čas, poln drugih obveznosti, smo veseli prav vseh prispelih likovnih izdelkov in vam zanje iskreno čestitamo. V njih smo odkrivali dobre in spodbudne potenciale, tako likovno-formalne kot tudi pri poznavanju športa in vrednot, ki jih ta spodbuja. Ob želji po nadaljnjem sodelovanju naj vas še enkrat pozovemo – bodite čimbolj radovedni in igrivi.

Brigita Strnad, muzejska svetovalka
Umetnostna galerija Maribor

Exhibited by:

Kopija-nova

More from Kopija-nova

Jablana in prijateljice čebele
oblikovanje iz odpadnega materiala
Kopija-nova
Čebele hranijo matico
Mešana tehnika
Kopija-nova
Čebelice v panju
oglje - risba
Kopija-nova
Čebele po opazovanju 1
akvarel tehnika s suhimi barvicami
Kopija-nova
Čebele v sožitju
kiparski izdelek
Kopija-nova