Fake #27 , 2023

Concept:

Op het beeld zie je een klassieke barbiepop die in vuur en vlam staat. Een klassieke barbiepop is niet representatief voor meisjes en vrouwen om hun eigen lichaam mee te vergelijken. Met dit beeld wil ik dit onrealistisch stereotype aankaarten. De idealen (smalle taille, blonde blanke vrouw, dunne armen en benen) worden letterlijk en figuurlijk in brand gezet, omdat ze niet realistisch zijn tegenover echte vrouwenlichamen in de wereld. Uiteindelijk zal de pop smelten en verdwijnen, zodat we deze stereotypen kunnen vergeten.

Werkwijze:

Voor deze opdracht heb ik de hulp ingeschakeld van mijn oud-natuurwetenschappenleerkracht en goede vriend Bart Simillion. Na weken overleg over wat mogelijk was en het uitzoeken van interessante chemische experimenten, zijn we terecht gekomen bij het in brand steken van een pop. Om het vlammeneffect te verkrijgen moest de pop deels in de alcohol staan en gedopt worden. Allereerst toonden Bart me hoe het vuur reageerden op de alcohol. Zo kreeg ik een idee hoe het bij de Barbie het eruit zou zien. We experimenteerden ook met een Playmobil-mannetje, om te kijken welk effect dat zou geven.
Het proces ging als volgt: allereerst namen we een zwart papier als achtergrond en een spiegel als ondergrond om de reflectie te verkrijgen. Op de spiegel deed Bart een plasje alcohol. Vervolgens dopten hij de voeten ook in de alcohol en zette te pop neer op de spiegel. Dan staken we het plasje op de spiegel aan met een lucifer. Ten slotte maakte ik de foto’s terwijl het brand-proces bezig was. We hebben dit proces meerder keren herhaald totdat de barbiepop helemaal zwart en misvormd eruit zag en we er eigenlijk niks meer konden mee doen.

Exposé par :

Soporset Poster Contest

Plus de Soporset Poster Contest

Error #37 , 2024
Soporset Poster Contest
Error #36 , 2024
Soporset Poster Contest
Error #35 , 2024
Soporset Poster Contest
Error #34 , 2024
Soporset Poster Contest
Error #33 , 2024
Soporset Poster Contest