Mothers & Foals on a Dairy Farm , Antalya, Antalya province, Mediterranean region, Türkiye, 2023.

An aerial view of mother jennies and foals standing in bare, hard-packed pens on a donkey milk dairy farm.

In 2013, when demand for animal entertainment began to wane but interest in donkey milk consumption began to rise, a Turkish farm owner who once supplied horses, donkeys, and camels for commercial entertainment at hotels and events, shifted their focus to donkey milk production. This farm now houses approximately 100 animals, including more than ten camels, eight horses, and nearly 80 donkeys. These animals still play a role in festival entertainment, but donkey milk sales have taken precedence as the farm's primary source of income.

The farm selectively breeds the donkeys on a specific schedule to sustain continuous milk production. Mother jennies and their foals live together for 15 days after the foal's birth before they are separated into different enclosures. Daily milking of lactating jennies begins early each morning, yielding an average of seven litres daily from around 20 individuals. To maintain milk production, jennies and their young are reunited during the day, and the foals are allowed to drink. Continuous milk production from the mother hinges on maintaining this crucial link.

Donkey milk is promoted for its perceived health benefits in addressing conditions such as cancer, asthma, and COPD. Some producers claim that donkey milk is the closest animal milk to human breast milk and promote its benefits on that basis. Relative to cows, donkeys produce low volumes of milk, making production costs high. Sold at 300 Turkish Lira per litre (about $10 US per litre), it is priced at approximately ten times as much as cow's milk. Despite this, it appeals to a broad clientele within and beyond the farm's vicinity.

Bir eşek sütü çiftliğindeki çıplak ve sert ağıllarda duran anne yavruları ve sıpaların havadan görünümü. Eşekler günün sadece bir kısmında ağıllarda kalıyor. 2013 yılında, hayvan eğlencelerine olan talep azalırken eşek sütü tüketimine olan ilgi artmaya başlayınca, bir zamanlar otellerde ve etkinliklerde ticari eğlence için at, eşek ve deve tedarik eden bir Türk çiftlik sahibi odak noktasını eşek sütü üretimine kaydırdı. Bu çiftlik şu anda ondan fazla deve, sekiz at ve yaklaşık 80 eşek dahil olmak üzere yaklaşık 100 hayvana ev sahipliği yapıyor. Bu hayvanlar hala festival eğlencelerinde rol oynuyor, ancak eşek sütü satışları çiftliğin birincil gelir kaynağı olarak öncelik kazanmış durumda.

Çiftlik, sürekli süt üretimini sürdürmek için eşekleri belirli bir programa göre seçerek yetiştiriyor. Anne cennetler ve yavruları, yavrunun doğumundan sonra 15 gün boyunca birlikte yaşıyor, ardından farklı bölmelere ayrılıyorlar. Emziren jennilerin günlük sağımı her sabah erken saatlerde başlıyor ve yaklaşık 20 bireyden günde ortalama yedi litre süt elde ediliyor. Süt üretimini sürdürmek için gün içinde jenniler ve yavruları tekrar bir araya getirilir ve tayların su içmesine izin verilir. Anneden sürekli süt üretimi, bu önemli bağlantının sürdürülmesine bağlıdır.

Eşek sütü kanser, astım ve KOAH gibi hastalıkların tedavisinde sağlığa faydalı olduğu düşüncesiyle teşvik edilmektedir. Bazı üreticiler eşek sütünün en sağlıklı süt olduğunu iddia etmektedir.

Exhibited by:

We Animals Media

Other works by Havva Zorlu / We Animals Media

Killed, But Discarded , Trabzon, Trabzon Province, Black Sea Region, Turkiye, 2023.
We Animals Media
Mother Goose , Kars, Kars Province, Turkiye, 2023.
We Animals Media
Chicken, Duck and Goose Farming
We Animals Media
Suffocating , Trabzon, Trabzon Province, Black Sea Region, Turkiye, 2023.
We Animals Media
Seeking Fresh Air , Kapıkule, Edirne, Edirne Province, Marmara Region, Turkiye, 2023
We Animals Media

More from We Animals Media

I still hear the sounds...
We Animals Media
Killed, But Discarded , Trabzon, Trabzon Province, Black Sea Region, Turkiye, 2023.
We Animals Media
My Own Biases
We Animals Media
Mother Goose , Kars, Kars Province, Turkiye, 2023.
We Animals Media
Chicken, Duck and Goose Farming
We Animals Media