Beekeeping

Turkiye's varied flora, geography, and climate have given rise to the widespread practice of beekeeping and honey production and apiaries are a common sight in Batman province in the Southeastern Anatolia Region.

In the warmer months, bees collect nectar from flowers, delivering it back to their hive for worker bees to process into nectar and honey. Worker bees place this honey inside the hive's honeycomb cells, covering it with a beeswax seal for preservation. Honey is the bees' food source, and is stocked in the hive to ensure winter survival when outside pollen and nectar sources are scarce or non-existent. Beekeepers remove most of this honey by first removing the frames containing the honeycomb from the hive, then removing the caps from the honeycomb and finally spinning the frames in an extractor to expel the honey. During winter, beekeepers feed the bees with artificial foods such as pollen cakes, syrup made from refined sugars, or commercially prepared syrups or fondants to replace the bees' honey.

A honey bee queen can live for up to 5 years, as long as she is free from disease, though some beekeepers actively replace the queen after only one or two years. During this time, the queen must stay in the hive for honey production to continue, so producers cut off one-third of her wings to minimize the chances of her departing. Worker bees born in the spring or summer when the hive is most active may only live for 2 to 6 weeks since they are so busy collecting nectar and pollen, feeding larvae and producing honeycomb.

Türkiye'nin çeşitli bitki örtüsü, coğrafyası ve iklimi, arıcılık ve bal üretiminin yaygınlaşmasına yol açmıştır ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki Batman ilinde arı kovanları yaygın olarak görülmektedir.

Sıcak aylarda arılar çiçeklerden nektar toplar ve işçi arıların nektar ve bala dönüştürmesi için kovanlarına geri getirir. İşçi arılar bu balı kovanın petek gözlerinin içine yerleştirir ve muhafaza etmek için balmumu ile kaplar. Bal, arıların besin kaynağıdır ve dışarıdaki polen ve nektar kaynaklarının az olduğu veya hiç bulunmadığı kış mevsiminde hayatta kalmalarını sağlamak için kovanda stoklanır. Arıcılar bu balın çoğunu, önce petek içeren çerçeveleri kovandan çıkararak, ardından petek kapaklarını çıkararak ve son olarak balı dışarı atmak için çerçeveleri bir ekstraktörde döndürerek çıkarırlar. Kış aylarında arıcılar, arıların balının yerini alması için arıları polen kekleri, rafine şekerlerden yapılan şurup veya ticari olarak hazırlanan şuruplar veya fondanlar gibi yapay gıdalarla besler.

Bir bal arısı kraliçesi hastalanmadığı sürece 5 yıla kadar yaşayabilir, ancak bazı arıcılar sadece bir veya iki yıl sonra kraliçeyi aktif olarak değiştirirler. Bu süre zarfında, bal üretiminin devam etmesi için ana arının kovanda kalması gerekir, bu nedenle üreticiler ayrılma olasılığını en aza indirmek için kanatlarının üçte birini keserler. Kovanın en aktif olduğu ilkbahar veya yaz aylarında doğan işçi arılar, nektar ve polen toplamak, larvaları beslemek ve petek üretmekle çok meşgul olduklarından sadece iki ila altı hafta yaşayabilirler.

Exhibited by:

We Animals Media

More from We Animals Media

I still hear the sounds...
We Animals Media
Killed, But Discarded , Trabzon, Trabzon Province, Black Sea Region, Turkiye, 2023.
We Animals Media
My Own Biases
We Animals Media
Mother Goose , Kars, Kars Province, Turkiye, 2023.
We Animals Media
Chicken, Duck and Goose Farming
We Animals Media